• Description

Sattahip, landelijk bekend als marinehaven, is ook de stad van de zeeschildpadden. Duikers berichten steeds weer over ontmoetingen met deze sympathiek ogende zeebewoners en sinds kort worden er ook doejongs, zeekoeien met een gevorkte staart, voor de kust waargenomen. Om een ieder dit te laten weten wil de burgemeester van Sattahip, verguld van nog een toeristische attractie, langs Sukhumvit Road een gigantische van fiberglas gemaakte zeeschildpad en zeekoe neer laten zetten.

Dankzij een absoluut verbod de onberoerde stranden van het eiland Koh Kram te betreden zijn hier nog legplaatsen van zeldzame zeeschildpadden, die `s-nachts de stranden opzoeken om voor nageslacht te zorgen. Er patrouilleren soldaten om de eieren te bewaken en het uitsterven van de bedreigde, zeldzame groene zeeschildpad te voorkomen. Pijnlijk is de wetenschap dat, ondanks de strenge maatregelen deze bedreigde diersoort te beschermen, er altijd weer vele exemplaren in de kookpot belanden, en niet alleen in restaurants voor fijnproevers. Niet alleen worden ze bewust gevangen, ook belanden er grote aantallen als bijvangst in visnetten en vallen ze ten prooi aan natuurlijke vijanden. Zo’n 90% overleeft het eerste levensjaar in het wild niet, slechts 1 op de 1000 wordt volwassen, in kwekerijen overleeft 90%.

Voorzichtig worden de eieren of de uitgekomen jonge schildpadden opgegraven en in kwekerijen gevoerd en verzorgd om ze, eenmaal sterk genoeg, de vrijheid terug te geven door ze in open zee uit te zetten. Met een beetje geluk worden ze tijdens onze boottripjes gezien.

Inmiddels is Sattahip dan ook in het hele land door haar zeeschildpaddenreservaat bekend en komen er dagelijks dagjesmensen en groepen scholieren om zich te laten informeren wat de marine de afgelopen 50 jaar gedaan heeft om de schildpadden te beschermen.
Natuurgetrouw ingerichte aquaria geven een goede indruk over de levenswijze van de zeeschildpadden in de vrije natuur. In het goed verzorgde informatiecentrum wordt op indrukwekkende wijze verhaald over het fokprogramma, de verzorging en het uitzetten.
In goed doordachte buitenverblijven zwemmen honderden schildpadden in de leeftijd van een paar maanden tot 65 jaar, kleintjes, middelmaatjes, grote en reusachtige. Allemaal heel levendig en prachtig om aan te zien.

Voor kleine kinderen zeker zeer grappig maar niet alleen voor de kleintjes de gelegenheid om de kennis over natuur en natuurbescherming uit te breiden.