Koh Larn

!

Koh Larn

Koh is het Thaise woord voor eiland.

Koh Larn, een klein koraaleiland dat vanaf het vaste land goed zichtbaar is, ligt ongeveer 8 km ten westen van Pattaya. Geliefd vanwege de prachtige stranden van fijn koraalzand en het door de zeestroming meegevoerde kristalheldere water, berucht door de onophoudelijke stroom toeristen, vooral Koreanen en Russen. Van de laatst genoemden zou je kunnen opmerken dat ze hun aanwezigheid over ’t algemeen duidelijk kenbaar maken, ze niet vergeten Bacchus mild te stemmen en de badmode als ideale vrijetijdskleding beschouwen.

Elke twee uur gaat er een veerboot richting Koh Larn. Het schip vertrekt vanaf de Bali Hai pier, de jacht (en vracht) haven aan het eind van Walkingstreet in het zuiden van Pattaya. Door de tocht langs de Bali Hai Promenade, het bekijken van de medepassagiers en de interessante vergezichten onderweg is de 20 baht die je voor een enkele reis betaald een verantwoorde investering. De oude houten pier aan het einde van Beach Road roept beelden op van vervlogen tijden. Een snellere mogelijkheid voor de overtocht biedt de alom aanwezige speedboot. Afhankelijk van de vaareigenschappen van de kapitein kan deze oversteek wat avontuurlijker uitvallen, ook wat prijs betreft daar deze sterk zal afhangen van de onderhandelingskwaliteiten van de potentiële passagier. Met deze duurdere variant win je weliswaar ongeveer een half uur, de overtocht zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen tegen drie kwartier met de veerboot, maar dan mis je wel het nostalgische, misschien zelfs het romantische gevoel dat de veerboot biedt.

Bij de Koh Larn pier (veel te) veel bromfietstaxi’s waarvan de chauffeurs allemaal hun uiterste best doen om, soms op opdringende wijze, een ritje te verschalken naar een van de vele stranden. ’t Kost em de kop niet. Ook de mogelijkheid een brommer te huren, vanaf 200 baht incl. benzine, kan overwogen worden. Daarmee blijf je gevrijwaard van de geniepige slimmigheidjes van de taxichauffeurs en kun je naar eigen goeddunken het eiland verkennen en een geschikt strandje opzoeken. De wegen zijn begaanbaar maar overwegend smal en soms vervuild met zand en grint. Samen met de scherpe bochten en de steile hellingen vraagt dit zeer zeker om een aangepaste rijstijl.

Wie welk type strand bezoekt is aan ieders persoonlijke voorkeur. Of die op het oostelijke deel van het eiland, idyllisch gelegen in puur natuur, vaak eenzaam en verlaten. Nauwelijks jetski’s, motor- of bananenboten, een klein restaurantje met een klein menu, het eten prima en goed betaalbaar.
Dan wel de overvolle stranden met onafzienbare rijen opeengepakte strandstoelen en zonneschermen waar je met de regelmaat van de klok aangeklampt wordt door handelaren die proberen je voor een “vriendenprijsje” horloges, leren riemen, portefeuilles of tassen aan te smeren. Opdringerig, wat wel eens vervelend kan worden. Souvenir- en kledingwinkeltjes in overvloed. Van de hygiëne bij de voedselvoorbereiding in de verschillende restaurants moet je hier ook niet al te hoge verwachtingen hebben.

Koh Larn is een prachtig eiland en een prima keus voor een dagtocht. De aanbeveling om het eiland enigszins te ontlasten van de toeristische druk om de natuur te beschermen vindt nog weinig weerklank bij de eilandbewoners. Je kunt het hen ook nauwelijks kwalijk nemen……..het geld rolt er lekker binnen zo.

Terug in Pattaya bij de jachthaven, hoofdschuddend…….maar even niet denken aan alle milieumaatregelen in de West-Europesche landen. Nog maar even genieten van de herinnering aan het (nog) kristalheldere water en het koraalstrand van Koh Larn.