• Beschrijving

In de volksmond wordt het „Wat Yan“ genoemd, een Boeddhistisch tempelcomplex dat in een idyllische omgeving op 10 minuten afstand van Bangsaray ligt.

Talrijke unieke gebouwen, onderverdeeld in verschillende secties geven een indruk van de historische ontwikkeling en het allerdaagse leven van de monniken.

Aan de rand van het uitgebreide tempelcomplex, rijkelijk begroeid met tropische vegetatie ligt een fraaie karpervijver waar de monniken in kleurige gewaden de vissen voeren, mediteren of gewoon genieten van de rust. Er komen hier vaak hele schoolklassen op bezoek……. waarop de goddelijke rust vervolgens ver te zoeken is.

De kleine tempel boven op de berg is alleen al door het adembenemende uitzicht een bezoek waard. Wel tweehonderd en vijfentwintig onregelmatige treden omhoog……. en weer naar beneden. Bezoekers met zwakke knieën mogen er van af zien.

Aan de oever van het grotere meer staan paviljoens in verschillende bouwstijlen die tot rondkijken uitnodigen. Van daar af ook een prachtig gezicht op de reusachtige rotspartij met o.a. de rots waarop de Big Buddha is afgebeeld. De staat van de paviljoens laat helaas zo hier en daar wat te wensen over, die hebben betere tijden gekend en zouden wel wat renovatie kunnen gebruiken.

Aan de andere kant van het meer, bij de helikopterlandingsplaats van de koninklijke familie, ligt het Chinese paleis Viharnra Sien. Inmiddels niet meer als paleis in gebruik maar als museum. Vele religieuze beelden en cultureel erfgoed is hier tentoongesteld uit Thailand en China waaronder Tonfiguren van het Terracotta leger uit Xi´an.

Er wordt (voor buitenlanders een iets hogere) toegangsprijs gevraagd, voor geïnteresseerden zeer zeker gerechtvaardigd.