• Beschrijving
Eigenlijk waren we van plan de Philio waterval te bezoeken maar toen we bij de prachtige boomgaarden tussen Rayong en Klaeng langs reden besloten we de kustweg te volgen zover als dat mogelijk is. Bij idyllisch gelegen strandjes langs, afgewisseld door mangrovebossen en talloze garnalenkwekerijen reden we naar het resort van een bekende actrice. Het direct aan zee gelegen complex heeft wel wat, we werden vriendelijk rondgeleid door de tuin en keken rond in verschillende bungalows. Alhoewel de bungalows, klein maar fijn, smaakvol waren ingericht vonden we een overnachtingprijs van 8500 baht per nacht nauwelijks gerechtvaardigd. De voor de hand liggende gedachte ook onze prijzen maar eens te heroverwegen hebben we (voorlopig) nog maar onderdrukt. Je geniet er wel een droomtuin, een zwembad en een klein restaurant vlak bij het water omringd door diverse exotische bomen die voor ons onbekende vruchten droegen.

Borden waarschuwen tegen het zwemmen in de maanden Mei tot September wegens hoge golven en gevaarlijke stroming. Alleen in het Thai, vreemdelingen worden kennelijk verondersteld goed genoeg te kunnen zwemmen. Van de golven en de stroming zal een zeekoe geen last hebben. Op de doorgaande weg naar Laem Sing staat zijn evenbeeld op een onwrikbare plaats, midden in een rotonde. De zeekoe, in Thailand “Dudong” genoemd is een gemoedelijk dier. Ze grazen tevreden op de onderwaterweide en ze hebben geluk; de mens vindt hun vlees niet lekker. Juist hier in Thailand een criterium het overleven een beetje zekerder te maken. Een beetje…. Want ze hebben een zwak hart en de kleinste schrikreactie kan een hartaanval veroorzaken. Door de herrie van de motorboten, jetski’s en andere verstoringen zijn vele zeekoeien zich al letterlijk doodgeschrokken. Ja, Thailand blijft verbazen. Dan plotseling, vanuit het niets, een horde apen op de weg. Of een konijn….. jawel, een konijn!!!! En toegegeven, sommige plaatjes die je hier schiet zou je ook op de hei in Dwingeloo kunnen maken. Niettemin prachtig!!!

Het Oasis Sea World Delphinarium ligt vlakbij Leam Sing, ongeveer 25 km verwijderd van Chantaburi. Hier worden twee soorten dolfijnen gehouden en gekweekt, de tuimelaar, alom bekend en de grijze dolfijn. De laatste heeft niet de kenmerkende spitse dolfijnensnuit maar een stompe ronde kop. Een beetje apart maar heel leuk om te zien. Zo dichtbij deze dieren komen als hier komt niet veel voor. Na een bezoek aan de dolfijnenshow mag je bij hen het water in. Zwemmen met dolfijnen, dat vergeet je nooit meer. De verzorgers, die deze dieren verschillende kunstjes laten doen, zijn ook verantwoordelijk voor het fokprogramma en het uitzetten in de vrije natuur.

Voor een uitgebreid bezoek aan de waterval waren we helaas te laat. Voor een kort bezoekje betaalden we een sterk gereduceerde prijs, 20 baht. De normale prijs is voor de Thai 40 baht, buitenlandse bezoekers betalen 200 baht!!! De waterval met een kleine tempel uit de 19e eeuw ligt in een bosrijke omgeving in het Namtok Phlio National Park. Het park beslaat 134 KM2 en is sinds 1974 beschermd gebied. De hoogste toppen in de verschillende bergtekens zijn ongeveer 620 mtr. In de door de waterval gevoede bergbeken mag gezwommen worden. Daarin echter wel een karperachtige vis, die er vanwege een visverbod in grote aantallen rondzwemt. Een bijzondere ervaring als deze vissen voorzichtig je huid aftasten op iets eetbaars. Iets geschikts wordt bij de ingang van het park te koop aangeboden. Er is een restaurant, een kiosk, prachtige picknickplaatsen en…….keurige toiletten.