• Beschrijving
  • Meer

Het spektakel in Chonburi, dat ligt tussen Bangkok en Pattaya, begint elk jaar een dag voorafgaande volle maan van de 11e maand. Dit is altijd aan het eind van de boedistische vastenmaand en deze feestelijkheden kunnen dus als onderdeel hiervan beschouwd worden.

De historische buffelrace bestaat al vele jaren en heeft z’n oorsprong waarschijnlijk in 1870 toen twee buffeleigenaren het niet eens werden over wiens dier het snelste was. Er schijnt nogal enige tijd over geruzied te zijn, maar uiteindelijk kwamen ze toch tot de logische conclusie dat een wedstrijd uitsluitsel zou geven. Wie de wedstrijd gewonnen heeft is ergens in de overlevering verloren gegaan en of het verhaal klopt…….? Maar het zou zo gegaan kunnen zijn.

De jockey zit vreemd genoeg, zonder zadel, helemaal op het eind van de rug van het dier. Om de buffel tot grote snelheid aan te zetten wordt veel geschreeuwd en met een stok geslagen. Dit heeft echter alleen maar zin als het beest genegen is een heel klein beetje mee te werken. Het gerucht doet de ronde dat elke buffelrijder er een Mekong-Whisky in gooit. Een hele fles Mekong-Whisky. Het is een gerucht…!! Boze tongen beweren het, maar… een buffel…… en whisky ?????

Dat niet elke buffel even enthousiast is om zich op de racedag van z’n beste kant te laten zien ontdekken we bij de startopstelling. Het gehannes bij de poging om de beesten tegelijkertijd tussen de starthekken op te stellen is al een wedstrijd op zich. Dat sommige dieren, zonder waarschuwing vooraf, zonder startschot en zonder berijder het parcours in verdacht snelle tijden afleggen draagt alleen maar bij aan de hilariteit onder de massaal toegestroomde toeschouwers. Andere buffels peinzen er niet over om aan dit voor hen onzinnige gebeuren mee te werken en verweren zich onberekenbaar en halsstarrig. Fotograven, bij dit soort evenementen altijd met de neus vooraan, bevinden zich dan ook in de gevarenzone. Verschillende buffels ontrekken zich aan hun verantwoordelijkheid, rennen eerst richting publiek, dan richting uitgang en vervolgens naar de fotograven….

Rondom de race uitsluitend gezellige drukte en vrolijkheid. Uit heerlijk ruikende gaarkeukens en uit allerhande potten en pannen komen lokale specialiteiten en eenvoudige gerechten om de inwendige mens te versterken. Klassieke dansen, thai-boxen en de attractieve balsport Takraw zijn de ingrediënten om het publiek te vermaken. Ook de jaarmarkt lokt met nostalgische attracties, veel marktkraampjes, interessant kunsthandwerk op de historische markt en een parade met historische voertuigen.

Ook al werd deze dag voor de meeste bezoekers er eentje met een heerlijk gevoel van welbevinden, dit konden we aan de buffelkoppen niet direct aflezen. Na een paar turbulente en vooral hete dagen staan ze weer achter op de pick-up truck, sommigen rijkelijk versierd met kampioensrozetten, kleurige dekens, bloemen of kleurrijk beschilderd. Toch zie je ze denken; Shit !!

Blijft de troost dat in grote delen van het land tractoren het zware buffelwerk hebben overgenomen. Toch is het oude plaatje nog te vinden in meer afgelegen gebieden, de buffel die in alle rust de rijstvelden omploegt of lekker ligt te rollen in een enorme modderpoel. En ontwaren we dan wel een uiterst tevreden blik in z’n ogen…??