• Beschrijving

Het aan de Naklua baai in het noorden van Pattaya gelegen uitsluitend uit teakhout opgetrokken gebouw, versierd met duizenden figuren (engelen, dieren, demonen, goden etc.) zal waarschijnlijk eeuwig een bouwterrein blijven. Al twintig jaar werken handwerklieden aan dit 100 meter lange en 105 meter hoge monument en zullen daar werkzaam blijven. Alle sculpturen en al het houtsnijwerk moet steeds weer vernieuwd worden omdat de weersinvloeden toch ook het fraaie teakhout op de duur vernietigt. De verwering in de verschillende stadia laat overigens wel fraaie effecten na op dit grote kunstwerk.

De gidsen, altijd keurig en vriendelijk, zullen veel over de betekenis van de beeldhouwwerken vertellen en beantwoorden geduldig en bekwaam de aan hen gestelde vragen. Voor de meeste bezoekers lijkt de uitleg duidelijk genoeg maar of de diepere betekenis van de onderstaande citaten over dit complexe gebouw hen toch niet een beetje ontgaat…?

“Een monument, dat oosterse mythologieën verbeeldt als de verbinding van het menselijke leven met de kosmos.”
“In het idee van de ontwerper moest de vergankelijkheid van materie worden getoond en dat beschaving slechts door godsdienst en filosofie mogelijk is.”
“Het Heiligdom is een hulde aan godsdienst en filosofie uit het verleden, het heden en in de toekomst.”
Voor geïnteresseerden die iets meer over deze tempel wil lezen;
www.sanctuaryoftruth.com geeft uitvoerige informatie.

We zouden Het Heiligdom van de Waarheid vaker bezoeken, de houtbewerkers willen bewonderen bij hun werkzaamheden en willen genieten van een voortreffelijke, redelijk geprijsde maaltijd ware het niet dat de entreeprijs van 500 baht voor het complex, zowel voor de Thai maar zelfs voor de buitenlandse toerist, buitensporig hoog is. Het (soms wat opdringerig) aangeboden ritje met een koets, de bananen voor de olifanten, het huren van een quad en soortgelijke aanbiedingen laten we dan ook maar voor wat ze zijn.

Niettemin is een eenmalig bezoek aan te bevelen omdat er in heel Thailand nauwelijks een zo indrukwekkend tempelcomplex te vinden is. Of je over de oorsprong van al het tropische hardhout ook twijfels moet hebben, dit wordt in landen als Laos en Birma nog altijd weinig milieuvriendelijk gekapt, moet iedereen maar voor zich zelf uitmaken.