• Beschrijving

ook vaak de krokodillenfarm genoemd ligt aan de rand van Pattaya, ongeveer 7 km van het centrum verwijderd. Het is een prachtig aangelegd park met verschillende soorten bomen, van kleine bonsais, sommige met prijzen bekroond en heel duur, bomen die door gericht snoeien een bepaalde vorm hebben gekregen en tot in de hemel reikende reuzen van meer dan 200 jaar oud, overgebracht vanuit alle uithoeken van Thailand.

Op de weg naar de dierentuin, steeds langs vaak bloeiende planten en struiken plotseling een op moord en doodslag gelijkende situatie. In een vijver honderden enorme meervallen die met z'n allen de indruk willen wekken in geen weken wat te eten hebben gehad. Je kunt het ogenschijnlijk kwellende hongergevoel van deze dieren stillen door voor een paar baht een zakje visvoer te kopen. Het effect van de eerste korreltjes in het water is overweldigend. Als een tsunami storten ze zich massaal en meedogenloos op het hun toegeworpen voedsel. Niet alleen voor de jongeren onder ons een twijfelachtig, niettemin vrolijk gezicht.

De dierentuin wordt bewoond door buffels en andere hoefdieren, er zijn roofdierenverblijven met leeuwen, tijgers en beren, een paar apen en uiteraard olifanten in voor dierenvrienden buitengewone onderkomens.

Vreemde, door de natuur artistiek gevormde en tonnenzware steensculpturen werden met moeizame arbeid in verschillende delen van Thailand opgegraven en naar het One Million Years Stone Park overgebracht. Of ze werkelijk miljoenen jaren oud zijn.....wie zal het zeggen. De meeste zijn oud, zeer oud en zo zien ze er ook uit. Veel bezoekers denken diervormen, olifanten, zeepaardjes of zelfs apen in de bizarre stenen te herkennen. Wel, met een beetje fantasie en goede wil...?

Van de oeroude karren en koetsen die je overal in het park tegenkomt raak je snel onder de indruk, echte blikvangers.


Boven op de heuvel bevindt zich een kunstmatig aangelegde vijver die gevoed wordt door een natuurlijke meervoudige waterval waarlangs verschillende beeldhouwwerken geplaatst zijn. De ontelbare, in de zon glanzende koikarpers schijnen ook hier altijd honger te hebben, dit tot vreugde van de visvoer verkopende medewerkers. In de nevel van de fontein is een prachtige regenboog te zien.


De krokodillenfarm, deze moet de grootste voor zoutwater krokodillen in Thailand zijn en meer dan 4000 dieren herbergen, is voor vele bezoekers het daadwerkelijke doel van het park. Vermoedelijk zag men hier in het houden en fokken van krokodillen naast de productie van leer voor schoenen, tassen, riemen enz. naderhand ook een toeristische mogelijkheid. Je kunt over de  tralies van de kooien heenlopen en de krokodillen voeren met stukjes vlees die door de alom aanwezige medewerkers voor wat kleingeld verkocht worden. We ondervonden weinig enthousiasme voor de aangeboden snacks bij deze oerbeesten. Een warm gevoel roepen deze beesten niet direct bij ons op temeer daar ze zelf ook niet echt een gastvrije indruk uitstralen. Dit is dan waarschijnlijk de reden dat we besluiten voor onze eigen maaltijd een gelegenheid buiten het park te gaan zoeken of zou het toch de bewering zijn dat krokodillenvlees net zo smaakt als kippenvlees....!! Tegen een kleine vergoeding kun je "krokodilvissen" met stukjes kippen?vlees als aas gespietst op bamboestokken. De "vangst"  uit het niet echt fris ruikende zwembassin is op z'n best een spectaculaire sprong en het geluid van een paar dichtklappende kaken. Voor de liefhebber dus. De aanmoediging om tijdens de show ook even je hoofd in de bek van een krokodil te steken zou beleefd afgeslagen kunnen worden als je het vermoeden hebt dat je een wellustige blik in de ogen van het beest hebt waargenomen.