• Beschrijving
  • Meer

Loi Krathong is het lichtfeest dat in geheel Thailand op de dag van de volle maan in de twaalfde maand van de traditionele Thaise maandkalender gevierd wordt. Het valt overigens in November, is een van de meest geliefde feesten in Thailand en het luidt gelijktijdig het eind van de regentijd in. De oorsprong en de betekenis van het feest wordt verschillend geïnterpreteerd, het zou vanuit oude hindoeïstische denkbeelden de watergoden en -godinnen tot bedaren moeten brengen en gelijktijdig een dankbetuiging zijn voor de regen en daarmee de hoop op een goede rijstoogst.

De precieze datum wordt door de boeddhistische kalender bepaald, waarvan de tijd op de maancyclus is gebaseerd. In het bijzonder in de oude koningssteden Ayutthaya en Sukhothai maar ook in Chiang Mei wordt er hevig feest gevierd en ook in Bangkok trekken enorme mensenmassa's samen. In Bangsaray wordt het uiteraard ook gevierd maar een uitstapje naar Verbod Amphur, een 5 kilometer noordelijk van Bangsaray is te prefereren. De enorme toevloed van auto's en nog veel meer brommers en de volledig overbodige geüniformeerde verkeersregelaars vertragen de toestroom behoorlijk maar een kompleet feestprogramma, de gezellige stranden en drukke markt compenseert dit ongemak.

Diverse organisaties, de lokale ondernemers en scholen vervaardigen krathongs, vaartuigen in de vorm van een lotusbloem die gedurende traditionele dans en "Sing a Song" uitvoeringen tijdens een schoonheidwedstrijd bewonderd, onderzocht en beoordeeld kunnen worden.

Om middennacht worden de vaartuigjes feestelijk te water gelaten en met een klein zetje gestimuleerd een zo lang mogelijke reis te maken. De krathongs zijn rijkelijk versierd met bloemen, kaarsen en rookstaafjes. Vaak ook worden een haarlok, een stukje vingernagel of gelukbrengende bahtmuntjes meegestuurd, negen muntjes uiteraard, want negen is het geluksgetal in Thailand. Hiermee hoopt men een volgend leven beter te kunnen beginnen. Vooral voor jonge paren zijn de vaartuigjes zeer geliefd als teken van saamhorigheid en hoop ook na de reïncarnatie weer samen verder te mogen leven. Picknicks, uitgebreide maaltijden en overvloedig drinken zijn voorwaarden voor een vervolg met gezelligheid, pret en romantiek: „Sanug maak maak „!!! Op het strand stijgen de van kaarsjes voorziene heteluchtballonnen op naar de donkere avondhemel.

Oorspronkelijk werden de bootjes van bananenbladeren gemaakt tot het piepschuim zijn intrede deed. Niet echt een milieuvriendelijke verbetering zodat de overheid tegenwoordig het gebruik van brooddeeg aanmoedigt dat langzaam in het water oplost en de vissen ook nog eens een bijzondere maaltijd verschaft. Desalniettemin heeft de bananenboom bij Lilawadee opeens opvallend veel bladeren verloren........., staat er nu een beetje zielig bij. Het ook gelijktijdig verdwijnen van de bijna rijpe bananen behoeft waarschijnlijk geen nadere verklaring.